Skip to main content

Een nieuwe cv-ketel, warmtepomp of allebei?

Is uw cv-ketel ouder dan 12 jaar? Dan kunt u kiezen voor duurzamere, nieuwe cv-ketels. Of maakt u nu al de overstap naar een (hybride) warmtepomp?

Een warmtepomp is duurder in de aanschaf, maar wel milieuvriendelijker en zuiniger in energieverbruik. Hierdoor heeft een warmtepomp een aantrekkelijke terugverdientijd. Als alternatief op een gasgestookte ketel bestaan er ook elektrische ketels. Een elektrische ketel verbruikt echter veel stroom. De energiekosten kunnen (afhankelijk van de prijzen op dat moment natuurlijk) 2,5 keer zoveel zijn als een cv-ketel en 4 tot 5 keer zoveel als een warmtepomp.

Hybride warmtepompen

Wilt u besparen op uw energiekosten, comfortabel wonen en ook nog verduurzamen? Kies dan voor een Remeha Elga Ace hybride warmtepomp. Bij een hybride systeem werken de warmtepomp en de cv-ketel samen om uw huis van warm water en warmte te voorzien. Hiermee bespaart u veel gas, en dus is de investering op termijn goed voor uw portemonnee.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een systeem dat naast uw bestaande (of nieuw aan te schaffen) cv-ketel funcioneert. Een hybride warmtepomp bestaat uit een binnen-unit en een buitenunit. Deze buitenunit is nodig omdat de hybride warmtepomp warmte uit de buitenlucht haalt. U kunt uw woning op deze manier dus op een milieuvriendelijke manier verwarmen met een warmtepomp. De hybride warmtepomp kan zijn werk het grootste deel van het jaar doen en uw woning verwarmen. Wordt het kouder (net boven 0°C) dan is er een cv-ketel nodig die bijspringt. Met een cv-ketel wordt het tap water verwarmd. De cv-ketel blijft dus wel een belangrijke rol spelen want deze is nodig om de woning van warm water te voorzien.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

  • Isolatie

Over het algemeen moet uw huis goed geïsoleerd zijn. In het geval van een hybride warmtepomp is spouw-, vloer- en dakisolatie en rondom minimaal dubbel glas nodig. De meeste woningen die gebouwd zijn na 1995, zijn voldoende geïsoleerd voor een hybride warmtepomp.

  • Radiatoren en vloerverwarming

De radiatoren in uw woning zijn aangesloten aan de cv-ketel. De radiatoren zijn meestal geschikt voor hoge temperaturen. Een warmtepomp geeft geen hoge temperaturen af. Daarom zou u moeten overwegen om radiatoren te vervangen door convectoren en eventueel vloerverwarming. Deze warmte-afgiftesystemen maken het mogelijk om de aanvoertemperatuur naar beneden te krijgen. Zo kan er energiezuiniger worden gestookt.

Hybride warmtepomp verplicht vanaf 2026

U heeft ongetwijfeld gehoord over het voornemen van de overheid om (hybride) warmtepompen te verplichten. Lees hier alles over "Hybride warmtepomp verplicht vanaf 2026".

 

Een nieuwe cv-ketel, warmtepomp of allebei?