Skip to main content

Elektrische boiler kopen? Bespaar op uw gasrekening

Een elektrische boiler kopen kan een effectieve manier zijn om op uw gasverbruik te besparen. Dit komt omdat deze boilers geen gas verbruiken om het water op te warmen, in tegenstelling tot conventionele gasboilers. Omdat de boiler het water verwarmt op elektriciteit, leidt dit tot lagere energiekosten en een vermindering van de afhankelijkheid van gas. In tijden dat de gasprijzen historisch hoog zijn een aantrekkelijk alternatief voor uw warmwatervoorziening. Daarnaast is het een duurzame oplossing tijdens de energietransitie.

Wat is een elektrische boiler?

Een elektrische boiler is een apparaat dat elektriciteit gebruikt om water op te warmen. Dit in tegenstelling tot een conventionele boiler die gebruik maakt van gas of stookolie. Elektrische boilers zijn eenvoudig te installeren en onderhouden en kunnen in een groot aantal situaties worden gebruikt, zoals in huishoudens, appartementen, kantoren, enzovoorts.

Voordelen elektrische boiler

Een van de grote voordelen van elektrische boilers is dat ze geen afvoer of ventilatie nodig hebben, wat betekent dat ze op elke gewenste locatie kunnen worden geïnstalleerd. Bovendien zijn ze veilig omdat er geen risico is op gaslekken. Ideaal is dat u heel snel warm water hebt en u niet eerst hoeft te wachten tot de cv-ketel het water heeft verwarmd. Dit bespaart ook nog eens op uw waterverbruik!

Nadelen elektrische boiler

Een nadeel van een elektrische boiler is dat het elektriciteitsverbruik toeneemt. De boiler moet het water verwarmen en op temperatuur houden. Echter is de prijs van elektriciteit in verhouding tot de prijs van gas een stuk lager, waardoor een eventuele stijging van energiekosten beperkt is. Helemaal wanneer u de elektrische boiler combineert met zonnepanelen. Een ander nadeel is het formaat van de boiler, ze zijn doorgaans groter dan een cv-ketel. Afhankelijk van waar de boiler gewenst is moet daar wel plaats voor zijn of gecreëerd worden.

Hoeveel liter moet mijn elektrische boiler kunnen leveren?

Om de grootte van de boiler te kunnen bepalen is het handig om eerst uw eigen gebruik te meten in liters. Bereken hoeveel warm water u per dag ongeveer nodig hebt. Water wordt gemiddeld getapt met 37 graden, terwijl de boiler water op zo'n 60 graden houdt zodat u snel gebruik kunt maken van schoon warm water. Wanneer u de warmwaterkraan opendraait mengt de boiler koud water met het warme water.

Bij een gemiddelde douchebeurt verbruik je zo’n 50 liter water. Stel, u heeft ook een bad, of u doucht met meerdere personen na elkaar, dan gebruikt u per dag al snel 150 liter warm water. De grootte van de boiler is te berekenen door van het gemiddelde verbruik per dag 40% te nemen. Dus bij een verbruik van 150 liter water heeft u een boiler van 150*0,40 = 60 liter nodig.

Verschillende soorten elektrische boilers

Er zijn verschillende soorten elektrische boilers op de markt, zoals opslagboilers, stroomboilers en warmtepompboilers. Opslagboilers hebben een ingebouwde tank waarin het water wordt opgewarmd en opgeslagen totdat het wordt gebruikt. Stroomboilers verwarmen het water direct wanneer het wordt gevraagd. Warmtepompboilers maken gebruik van de warmte van de omgeving om het water op te warmen.

Bervoets Installaties biedt elektrische boilers aan van verschillende merken, onder andere Itho Daalderop en Inventum. 

Is een elektrische boiler kopen iets voor u?

In het algemeen zijn elektrische boilers een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een eenvoudige oplossing voor hun warmwaterbehoefte, en zo te besparen op het gasverbruik. Heeft u nog vragen over elektrische boilers? Of hulp nodig bij het berekenen van de grootte van de boiler? Neem dan contact met ons op, onze adviseurs helpen u graag!

 

elektrische boiler kopen montage

Elektrische boiler kopen? Bespaar op uw gasrekening